zaterdag 11 februari 2012

Een dag om in een lijstje te doen.

Bron 
Mijn vriendinnetje A. ken ik al bijna 24 jaar. Ik ontmoette haar op haar eigenste trouwdag: Haar nieuwbakken echtgenoot en mijn Prins waren al vanaf de basisschool Vriendjes.

Ik zat in die tijd nog op de Mavo. Bijna klaar, dat wel, maar nog steeds scholiere. Twee jaar later verhuisde ik naar Het Dorp, ging samenwonen met Prins en zij kreeg haar eerste dochter. Die dochter heb ik zien leren lopen. Die dochter was ons bruidsmeisje, in een prachtige jurk waarvoor we stad en land hadden afgereisd. De levens van Vriendinnetje A en mij gingen wat meer parallel lopen toen we beiden tegelijkertijd zwanger waren: Zij van haar derde dochter en ik van mijn eerste zoon. Beiden werkten we niet in die tijd, dus tijd genoeg om naar de markt te gaan koffie te drinken en meer van dat soort gezapige dingen (waar overigens niets mis mee is) die ik in die tijd zoal deed. We gingen samen op naailes. (wat? Jawohl..!) Het leven kabbelde voort.

Op een dag besloten Prins en ik dat we het samen niet gingen redden. Dat was naar, maar Vriendinnetje A en haar gezin bleven deel uitmaken van onze beider vriendengroepen. Waar wij het heel normaal vonden dat we elkaar troffen op verjaardagen van A & Eega, leek het alsof de overige visite zich wat ongemakkelijk voelden. Pech voor hen.

In die tijd verdwenen sommige vriendschappen ietwat naar de achtergrond: Ik stond vooral in de overlevingsmodus en had het te druk met kinderen, werk, studie en sport. De vriendschap bleef, zij het in een wat heel wat magerder versie. Teveel bijzaken die de vriendschap zoals hij was in de weg stond. A. en ik groeiden ook uit elkaar. We waren beiden met totaal verschillende dingen bezig en konden elkaar even niet zo goed meer vinden.

Absoluut dieptepunt was het weekend Groningen die we samen deden. We leken elkaar voor geen meter meer te begrijpen, snapten elkaars taal niet. Ik ben er een tijdje goed ziek van geweest, en had in gedachten al enigszins afscheid genomen. Maar de vriendschap tussen Prins en Eega bleef ondertussen wel gewoon bestaan, gelukkig.

Een half jaar geleden bleek dat we elkaars taal weer verstonden als voorheen. Allebei wat ouder, allebei wat aangenamer, genuanceerder en met onze verschillen, maar wel met wederzijds begrip. We spraken af dat we eens per maand iets samen zouden doen. Een keer eten, een theatervoorstelling, een concert of gewoon thuis een High-Wine houden. Fijn!

Gisteren hadden we onze vijfde date en ja: Het Werkt. Als het dan niet spontaan gaat, dan maar via 'echte afspraken'. We dronken, aten, winkelden en vooral: Spraken. Over onze Pubermormels: haar jongste en mijn Oudste lijken bijzonder veel op elkaar. Onze relaties met onze ouders lijken op elkaar. Onze manier van denken lijken op elkaar. Maar op heel veel vlakken lijken we ook helemaal niet op elkaar. En dat is ok.

Het was een heerlijke dag!

7 opmerkingen:

 1. Fijn dat het nu weer werkt! Ik heb het ook wel eens meegemaakt dat een vriendschap, dat daarvoor heel soepel verliep, ineens veel lastiger ging. Iedereen verandert natuurlijk in de loop van de jaren. Dat jullie niet het bijltje erbij hebben neergegooid, maar tijd in elkaar zijn blijven investeren, vind ik mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk voor jullie. Een time-out kan soms helemaal werken. Het lukt in relaties, waarom niet bij vriendschappen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zo'n lange vriendschap. Die blijkbaar best tegen een stootje kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn voor je...Ik heb ook een vriendschap die een hele tijd onderbroken was (te ver bij elkaar vandaan)maar weer hetrvat is. Zo vanzelfsprekend, vertrouwd en gezellig!!NOFLIK weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat fijn dat jullie het weer op kunnen pakken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is echt heel bijzonder!! Koesteren hoor....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ah dat is mooi, dat het toch weer goed kan komen met de vriendschap, en zo lief, om beiden weer moeite te doen, je had het ook kunnen opgeven, wat makkelijker is, maar wel erg zonde, blijkt.

  BeantwoordenVerwijderen