zondag 24 februari 2013

Geen maandag-blues

Vandaag is het zondag. Een rustdag. Zegt men. Ik heb mij nooit zo heel veel van de zondagen aangetrokken: vroeger vond ik het eeuwigdurende dagen die zo ontzetten saaaaai waren, dat er geen einde aan leek te komen. Tegenwoordig vind ik de zondagen zalig. Ik ben er nu wel een beetje aan gewend dat ik in de weekenden niet meer hoef te werken. Ik ben inmiddels ook zo ver dat ik dit niet meer vervelend vind tegenover mijn collega's die wél in het weekend werken. (ja, sneu, ik weet het, maar ik voelde me daar altijd nog een heel klein beetje vervelend over)

Vandaag is het een rustdag Pur Sang. Vandaag ben ik verplicht om uit te rusten. Opdracht van de baas. Hè, wat naar. Toevallig ben ik heel erg goed in Uitrusten, dus dat komt goed uit. Morgen namelijk, mag ik met 109 andere collega's, waaronder de voltallige Raad van Bestuur, voor een tweedaagse start-up naar het mooie Dalfsen. Dit in het kader van alle veranderingen in de zorg, met WMO, Marktwerking, Participatie en weet ik wat al niet meer. Ik heb er zin in! Vorige week kreeg ik een mail met leesvoer. Het is prikkelend, merk ik, om voor een stichting te werken waar veel beweging in zit. En dat terwijl ik er al bijna zeven jaar werk. Ongekend voor mij; ik ben vaak na een jaartje of wat wel weer uitgekeken. Het leesvoer eindigde met deze quote:

Ik word daar blij van. Ik kan het niet helpen. Het laatste jaar heb ik ook al vele (tot dusver onbekende) collega's mogen ontmoeten, en dat is ook zeer inspirerend, heb ik gemerkt. Ik probeer dat enthousiasme op 'mijn' team over te brengen, en dat lukt heel aardig. Zo heb ik sinds begin dit jaar De Tip Van Evelyn ingevoerd tijdens de teamvergaderingen. Dat kan van alles zijn: iets wat ik tegen ben gekomen op internet, in een boek of op tv. Het wordt met een redelijk enthousiasme Daarnaast ben ik de halfjaarlijkse individuele werkoverleggen in een nieuwe vorm aan het gieten: Meer anticiperen op wat iemand kan, waar ie goed in is en wat hem goed afgaat. Ik doe maar wat, heb ik soms het idee, ik doe wat ik denk dat goed is, en verdomd, het werkt.

Natuurlijk zijn er vele hobbels in het werk; ik kom óm in het werk. Ik werk maar 24 uur, maar kan gerust 36 uur volmaken. Het is een kunst op zich om al het werk af te krijgen, en daarbij op te letten dat ik niet in de stress schiet. Balanceren op het slappe koord. Maar ik merk dat ik het allemaal bijzonder leuk vind; ik ga met enorm veel plezier naar mijn werk. Ik doe hier en daar een stapje meer, omdat ik er veel energie van krijg. Tegelijkertijd is het soms lastig omdat ik ook thuis best veel met mijn werk bezig ben. Maar daarvoor in de plaats komt straks een extra weekje vrij. Waar ik enorm naar uit kan kijken, want ik ga de hele week niets anders doen dan rommelen in huis, cocoonen, beetje frommelen met papier en andere kneuterige zaken; misschien ga ik de keuken wel schilderen, ik weet het niet, maar in ieder geval komen er die week NUL werk-gerelateerd zaken voorbij. Hoop ik dan.

Wat een gezegend mens ben ik met een vaste baan waar ik veel plezier aan beleef. Ik vind de maandagen helemaal niet vervelend. Maar eerst morgen met collega's sparren. Zinin!

7 opmerkingen:

 1. Rust maar lekker uit vandaag dan!
  Stilte voor de storm.....;)

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat mooi! Je bent precies dáármee bezig waar ik me ook steeds meer in aan het verdiepen ben. Bij mij kwam het door de houding van mijn vorige leid.gevende die een sfeer van angst zaaide. Je kunt pas het beste in je mensen naar boven halen als je zorgt dat de angst weg is en ze kunt motiveren om samen naar het doel toe te werken. Dan haal je het beste in mensen naar boven, gaat het stromen in hen, komen ze in de flow en kunnen ze bij hun echte talenten komen. Ik kom er steeds meer achter dat dat hetgeen is wat echt zal werken en niet via dwang en een paradigma van angst. Weet je wat een geweldig boekje is? 'Kun je een rups leren vliegen?', kost maar 14.95 en echt; het is één van de mooiste en verhelderendste boek geweest wat ik vorig jaar gelezen heb. Heb je geen baan voor me? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu de goede link: http://www.bol.com/nl/p/kun-je-een-rups-leren-vliegen/1001004001316658/

   Verwijderen
 4. Jij hebt hetzelfde met je werk als ik. Heerlijk om te doen en af en toe zo druk dat je niet weet waar je moet beginnen. Maar toch zijn we bofferds omdat we wat mogen doen waar we zoveel plezier aan beleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk dat je zoveel plezier in je werk hebt! Beter kan niet. En na hard werken is het ook heerlijk uitrusten. Het is je gegund!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk zeg!! Ik hoop dat het veel brengen gaat!!! Veel plezier dus en... veel inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen