zondag 3 februari 2013

Lapzwansen

Vroeger he, vroeger was ik über-georganiseerd. Een beetje op het gillend gekmakend af. Dat was wat overdreven. Hoeft niet. Maar nu he. Nu ben ik über-ongeorganiseerd. En nee, dat bevalt me ook niet. Voor geen meter niet.

De gedragskundige op mijn werk zei van de week tegen mij: "Ik vind het ongelofelijk hoe chaos en organisatie zo verenigd kunnen zijn in 1 mens." Daar bedoelde ze mij dus mee. Enerzijds heb ik overal lijstjes, bakjes, tasjes, schriftjes en mandjes voor, maar anderzijds ben ik zo chaotisch (of liever: lui) dat het niet mooi meer is. Vooral thuis. Op het werk kan ik het nog wel een beetje verbloemen (klein beetje maar hoor). Maar thuis: het is verschrikkelijk.

Toen ik nog alles op een rijtje had, (haha) wist ik blindelings alles te vinden. Knoop er af? Ik heb de reserve nog wel. Punaise/paperclip/naald nodig? Die liggen in dat laatje, bakje of mandje. Nu heb ik nog steeds wel alles georganiseerd,op een bepaalde manier, maar dan op een -zelfs voor mij- ondoorgrondelijk systeem. En dat is jammer. En het kost veel tijd.

Over tijd gesproken: die verkwansel ik ook maar alsof ik het eeuwige leven heb. Op een vrije dag kan ik mij maar niet aanzetten tot douchen en aankleden. Ik doe het wel, uiteraard, maar meestal is dan de ochtend al voor driekwart voorbij. In diezelfde tijd had ik 'vroeger' dan al de plee geschrobt, de planten water gegeven, drie wassen gedraaid (en gevouwen) en de boodschappen binnen. En als eerste mezelf toonbaar gemaakt, natuurlijk. Het staat wat gek, in je badjas naar de supermarkt.

Het is niet dat ik terug wil naar mijn overgeorganiseerde zelf. Ik denk namelijk dat ik nu een leuker en misschien zelfs wel beter mens ben. Maar een klein beetje van 'vroeger' zou wel fijn zijn. Want wat is er heerlijker dan een opgeruimd en schoon huis? Bijna niets. Het is niet dat we hier aan de vloer blijven plakken, maar het kan er mee door. En dat is dat. En dat is jammer.

Ik ben gestart met het ontrommelen van dit huis. Nee, daar zit geen systeem in, nee. Maar het vordert langzaam (heel langzaam) maar gestaag. De kledingkast waar mijn en Oudste's kleding zich bevindt, heb ik een paar weken terug al onder handen genomen. Vijf (5!) vuilniszakken vol zijn er uit. En: het lukt om het een beetje bij te houden. Nergens meer bergen met kleren van mij, ik ruim alles direct op. En dat koester ik. En dat gaat goed. Dat zou toch ook moeten kunnen met de rest van het huis? Alleen: hoe?! Vorige week zondag dook ik op de rommelkast op zolder, en daar kwam ook enorm veel zooi vanaf. Hoe heerlijk: weg met de bende! Maar het betekent wel dat ik alle kasten, laatjes en mandjes door het hele huis moet aanpakken. En hoe graag ik dat ook wil, het lukt niet zo goed om dat  door te zetten. Aan de andere kant: elke maand een kast is aan het eind van het jaar ook een veel opgeruimder huis.

Vroeger was er geen internet. Ik ken mezelf: ik kan mezelf totaal verliezen in de wereld die internet heet. Vooral sites en blogs die gaan over wonen, organiseren en creativiteit verslind ik. En daarnaast uiteraard ook de gewone huis, tuin en keukenblogs. Die vind ik misschien nog wel het leukst van alles. Maar wat een tijdverslindende bezigheid is dat zeg. Als ik een Bucketlist had, zou daar op staan: een week zonder internet. Wat een tijd zou ik overhouden zeg!

Maar ja. Ik heb geen Bucketlist.

:-)

Iemand nog tips?

9 opmerkingen:

 1. Haha ... ik herken het wel een beetje hoor ... Op de foto's is alles altijd netjes maar soms ligt er een berg aan rommel om heen .

  Net nog foto's gemaakt van het hoekje onder de spiegel op het ladenblok.
  En dat ziet er super netjes uit ... maar in het echt liggen er allemaal papieren die nog uitgezocht moeten worden , fruit wat niet in de fruitbak past, opladers , lippenstiften, wasknijpers enz ...

  Hoe het er komt ... weet ik niet ... weg halen kost zo weinig tijd maar ik zit al de hele ochtend achter de computer.
  En hoe meer ik me voor neem om heel veel te doen , hoe minder het er van komt ...

  Dus mijn tip is om beetje bij beetje je huis op te ruimen , daar was ik al mee bezig en jij doet het net zo , las ik al in je post ... dus ga zo door!

  Fijne zondag verder, hartelijke groet Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is er mis met af en toe helemaal niks? Straks, als het weer beter wordt, er meer licht is, krijg je vanzelf je energie terug en dan word je weer je flitsende energieke zelf. Mark my words ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je wilt toch niet wonen in een toonzaal? Dit opruimtempo lijkt me prima, zo blijft er ook wat om op te ruimen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik lees precies in een spiegel
  Als ge begrijpt wat ik bedoel
  En een week zonder internet is genoeg om alle achterstallige taken uit te voeren......

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik was vroeger ook meer gestructureerd dan nu hoor, misschien ligt het aan de leeftijd ofzo..
  Maar ach, als je af en toe gewoon even vaart erachter zet, is je huis zo aan kant! (Hoop ik ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zoetjesaan, dan breekt het lijntje niet. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bucketlist maken? ;-) Hihihihi
  Nee joh, ik herken het ook wel. Ik heb echt een hele tijd Twitter genegeerd. Beviel me uiteindelijk prima. En WF speel ik alleen in bed, voor het slapen gaan (werkt ook goed). Ineens heb ik zeeën van tijd over en ben ik zelfs op Franse les gegaan! Superleuk!!
  Les van de dag dus: schrappen en je hebt tijd over voor nieuwe dingen. (wordt het weer chaotisch, maar een kniesoor die daar wat van zegt! *schater*)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De val die 'internet' heet, daar ben ik ook wel eens in getrapt. Maar volgens bij ben ik momenteel wat verzadigd, want nu kan ik weer prima zonder, als het moet. Ik zou me trouwens niet al te schuldig voelen na een dagje niksen. Vaak is zo'n dag toch waardevol omdat je je dan oplaadt. Dat is toch ook af en toe nodig?

  BeantwoordenVerwijderen