zondag 3 april 2011

Het is klaar.

Al een jaar of wat (!!) wil ik stoppen met roken. Drie jaar terug is het me een paar weken gelukt met behulp van pleisters. Sterker nog: het ging me zo goed af, dat ik de pleisters ter zijde gooide en dacht: Dat kan ik zelf ook wel! Niet dus. Ik dacht: Eentje maar, en nam er toen toch twee. En drie enzovoort. Jammer. Dom. Want ik kan het wel: tijdens de zwangerschappen heb ik niet gerookt. Maar ik was geen niet-roker. Ik was een roker die tijdelijk niet rookte.

Het rookverbod in de horeca: Iedereen heeft er een mening over, ik ook. Ik vind het volledig terecht dat die er is gekomen. Ook al wordt het hier en daar alweer met voeten getreden. Een ander hoeft niet in mijn rook te zitten. Belachelijk eigenlijk, dat er voor niet-rokers voorheen geen keuze wás. Op sommige plekken is dat weer als vanouds: Ik vind dat jammer en onbegrijpelijk. Ja, ook als roker.

Ik heb besloten te stoppen.  Steeds meer voelde ik me een paria van de samenleving, en terecht. Waarom opzettelijk je lichaam verwoesten terwijl het er alle schijn van heeft dat je gezond bent? Dit keer heb ik me beter voorbereid. Heb een paar weken naar de stopdatum geleefd en minder gerookt tijdens die weken. Opzettelijk geen sigaretten meenemen als ik weg moest, en dit ging heel wel.

Vrijdag 1 april 2011 ben ik gestopt met roken. En dat is dit keer geen grap. Ik ben gestart met het Niet Roken Traject van Hart & Ziel van de Volkskrant. Overdreven? Misschien, maar het helpt me wel. Ook krijg ik bemoedigende reakties van volmaakte vreemden. Dat is helpend, heb ik gemerkt. Het boek Nederland Stopt heb ik in huis. Het is een dik, maar prettig en helder boek. Ik ontdekte zojuist de website ervan. Daar ga ik me ook maar eens in verdiepen. Nicotinepleisters gebruik ik ook: ik merk dat dit de scherpe kantjes er van af haalt. Ik moet de gewoonte ontwennen, dat gaat me heel aardig af. Daarna komt de nicotine. De pleisters maken dat ik niet het behang van de muur wil krabben en aan de tafel lig te kluiven.

Wat volgens mij ook helpt, is dat Prins op het Witte Paard het hele weekend weg is: vrijdag vertrokken en komt vanavond pas weer. Ik zie hem niet roken, en dat helpt. Hoewel ik vrijdag ook collega's en clienten heb zien roken, en dat deed me weinig op dat moment. Ik heb ook het tijdschrift Start to Run gekocht. Maar goed, dat is misschien een klein bietje voorbarig. De MP3tjes van Evy Gruijaerts had ik al lange tijd terug gedownload. Maar: Alles op zijn tijd en laten we niet op de zaken vooruit lopen. Vooralsnog ben ik al erg blij met elk uur, elke dag dat ik niet heb gerookt. Elke dag is er eentje.

Ik merk dat ik behoorlijk moet hoesten en mijn neus zit dicht, maar ik ga er van uit dat dit allemaal hoort bij de grote schoonmaak. De zon piept net weer tussen de wolken door, dus de deuren en ramen gaan weer open hier: Frisse lucht kan je nooit genoeg hebben!

10 opmerkingen:

 1. Super goed van je!
  Ik ben 2 jaar geleden gestopt en ben daar nog elke dag erg blij om.
  De eerste tijd had ik heel erg keelpijn en was ik erg verkouden.
  volgens mij hoort dat er een beetje bij.
  Volhouden hoor,
  gaat je veel opleveren!
  Succes!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben echt heel erg anti-roken dus ik vind het super dat je weer gaat stoppen/bent gestopt! Succes met doorzetten, want niet roken is zoveel gezonder, vooral voor jezelf! Je zult zien dat alles veel beter gaat smaken en het is toch heerlijk om niet meer te hoeven nadenken waar je even een peuk kan opsteken omdat je zo verslaaft bent?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze keer gaat het vast lukken! Ben zelf (na vele pogingen) 11 jaar geleden gestopt en ga er echt niet meer aan beginnen. Alles gaat lekker ruiken en smaken. Hou vol!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je het met een zwangerschap kunt, kun je het nu ook... is makkelijk gezegd voor iemand die niet rookt.
  Ik rookte vroeger ook een pakje (25 toen nog) per dag. Op kantoor stond er standaard een asbak op het bureau, en het pakje kwam uit de tas en dat ging maar door.
  Maar toen ik getrouwd was, vond ik mijn huis steeds zo smerig. Ik werkte toen niet maar was wel gewend aan die 25 sigaretten per dag. En na 1 mislukte poging, is het me de tweede keer gelukt om te stoppen. En ben blij dat ik het vol heb kunnen houden.
  Dus ik wens je héél veel succes.
  En als ik zie hoeveel moeite mijn zus moet doen om een plekje te vinden (zelfs nu buiten op een terras) waar ze gewoon lekker kan zitten zonder het benauwd te krijgen. Zeg ik STOPPEN...

  Groetjes Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig!! Ik las net ook je reactie bij mij, ik ben nog steeds gestopt en eigenlijk vrij moeiteloos moet ik zeggen. Alsof ik er nu echt klaar voor was ofzoo...;-)
  Ik vind het echt heel goed van je, en als je even een peptalk nodig hebt mail je me maar!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik dacht even dat er weer iemand ging stoppen met bloggen. Maar stoppen met roken, goed joh. Ik kan het niet, word er depressief van. En nee, dat is niet overdreven. Twee keer negen maanden gestopt voor het goede doel vond ik lang genoeg.
  Maar succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Succes met stoppen! Komt vast helemaal goed dit keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het stoer dat je stopt! En hardlopen is erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hartstikke goed van je! We zijn nu een paar weken verder. Ben benieuwd hoe het nu gaat en of het je meegevallen is?

  BeantwoordenVerwijderen