woensdag 9 maart 2011

Vrije dag.

Zomaar een soort van onverwachte vrije dag vandaag; jeeh! In maart werk ik op de één of andere manier minder uren: Ik heb in december te veel gewerkt, blijkbaar. Door een soort van ruilconstructie, die ik zelf vrij onnavolgbaar vind, heb ik vandaag spontaan vrij, en kom ik alsnog aan mijn uren in een andere week. Hoe heerlijk is dat! En met die torenhoge benzineprijzen van tegenswoordigs is elke rit á 90 km heen-en-terug naar Grote stad minder er eentje!

Dus: wat zal ik eens gaan doen vandaag? Tja. Ik zou de was kunnen doen. Ik zou de ramen boven kunnen wassen (lijken wel gezandstraald) Ik zou de badkamer kunnen poetsen. Ik zou kunnen stoffen, zuigen, dweilen, poetsen. Allemaal Nuttige zaken. En eigenlijk ook wel een beetje nodig ook. Want mensen: ik word een donders lui wief van al die vrije tijd. Als ik strak in het gareel zit, ben ik een stuk productiever. Als ik relatief veel vrij heb, denk ik: ach, kan morgen ook nog wel. Vervolgens denk ik dat morgen dan ook. Ja, sinds de studie is afgerond, ben ik slonziger dan ik was.

Vroeger, ja vróeger: toen was ik pas productief, op het neurotische af. Toen de mannen nog minimannetjes waren, en ik een piepkuiken, moest alles, maar dan ook álles volgens het boekje lopen. De klok was mijn vriend; voor alles was een vaste tijd: Eten, badderen, slapen. (De jongens dan he) De was was altijd weg: in navolging van mijn teerbeminde oma, die al stofte terwijl er nog geen stof lag, waste ik al voordat er was was. Bij wijze van. De schone was werd bijna met een meetlat in de kast gelegd. (ik kan me er nu zelf ook niets meer bij voorstellen) Dus altijd een zeer schoon en opgeruimd huis. Dat veranderde toen Prins en ik uit elkaar waren. Mijn huis was een vergaarbak van was, je struikelde over, ja over álles eigenlijk.

Dat is later wel weer een beetje bijgetrokken, maar nu op een aanvaardbare manier. Het huis ligt er bijna altijd wel redelijk bij, alleen die was: de mannen hier houden erg van kleding in de was gooien (opruimen is meestal: in de was gooien). Daar komt geen eind aan nooit niet.  Maar ik kan het aardig behappen, met hier en daar wat bijsturen: "Nee hoor, die kun je best nog wel een dag aan."

Maar met een extra vrije dag in het verschiet, heb ik eigenlijk niet zo héél veel zin om Nuttige Zaken te gaan doen. Liever zit ik met een boekje in de zon. Maar omdat de zon zich even wat minder laat zien, is dat ook geen optie. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik afgelopen weekend ook niet heel veel Nuttigs gedaan heb. Zoals ik al zei: ik word lui van veel vrije tijd.  

Prins is lief: die komt na een dag zwoegen thuis, ik meld dat ik vandaag he-le-maal Niets Nuttigs heb gedaan, en Prins zegt dan steevast: "Nah. Dat hóeft toch ook niet altijd..!" Waarop ik dan denk: "Inderdaad. Dat hoeft niet altijd!" Waardoor er vervolgens nooit iets gebeurt. Wánt ik heb toestemming. Hm. Toch vreemd hoe dat werkt bij mij. Aan de andere kant: Ik denk dat Prins liever een vrouw heeft die wat rommelig is, maar wel lekker in d'r vel zit en hem helemaal toegewijd is, dan een neurotisch huisvrouwtje die doorlopend op de klok kijkt en alles volgens de boekjes doet (Welke boekjes eigenlijk? De bijbel van de huischvrouwe van 1952?)

Maar goed. Neemt niet weg dat ik nu niet kan toegeven aan de badkamer die schreeuwt om een grondige poetsbeurt. En hoor ik daar de was ook niet? Zzucht. Naja: deze morgen even aan de slag, en dan vanavond met vriendinnetje naar Gooische Vrouwen. Leuk toch?

(Hoewel ik altijd wel een beetje bang word van een héle bios vol met alléén maar vrouwen!)

9 opmerkingen:

 1. Helemaal mijn idee: ik word ook steeds luier naarmate ik minder werk. Dat is toch een gek iets. Als ik veel opdrachten in mijn agenda heb staan, komt er een soort drive op gang: hup nog snel even boodschappen doen, de was er links en rechts ingooien, opvouwen tijdens het koken etcetera.

  Maar die badkamer dat doe ik wel graag, maar dan tijdens een badderbeurt voor mezelf met maskertjes en van alles, dan lijkt het niet op schoonmaken...

  Veel plezier bij de film vanavond!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier hetzelfde liedje hoor: als ik druk ben dan weet ik niet hoe snel ik alles aan kant moet hebben maar ik kan ook dagen heerlijk lummelen! Alleen de was: ik heb er zo'n hekel aan als het vouwen en strijken dagenlang blijft liggen: dat probeer ik altijd heel erg bij te houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oooh die was...
  zoals ik een moeder bij het schoolplein
  ooit hoorde zeggen:"t jonkt maar aan".
  Geniet van je vrije dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op Woensdag is altijd mijn luie vrije dag. En doe alleen dingen die ik wil en leuk vind. En het huis is er voor jou en niet andersom, al moet er wel af en toe even gepoetst worden.
  Maar vanavond ga je heerlijk naar de bios. Oh hij lijkt me zo leuk.

  Fijne avond, lia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook heel goed in het de boel de boel laten. ;-)

  Ben benieuwd hoe de film is. Wil er zelf ook nog naar toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. herkenbaar stukje, alleen ben ik dan nog de jonge versie denk ik, of gewoon in de leer... En hee! Ik ga ook naar Gooise vrouwen vandaag. Als in nu eigenlijk. Have fun!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook ik kan tegenwoordig erg goed nee zeggen en niks doen. HEERLIJK!

  Succes met al die vrouwen vanavond. Ook niet mijn ding. Doe mij maar een bar vol mannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maaike en ik grappen wel eens dat we zussen lijken. En als ik haar reactie zie kan ik helaas alleen maar knikken. Hier ook zo'n neurotisch jong moedertje. Vermoeiend. Kan niet wachten tot ik makkelijker word. Komt dat gewoon met de jaren?

  Leuk is ie hè, Gooise Vrouwen? Was gister ook in een kippenhok met tig vrouwen. Leuk vond ik 'm, de film. Niet fantastisch maar gewoon vermakelijk leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe herkenbaar... 'Vroeger' toen ik veel werkte, studeerde, samenwoonde; toen was mijn huis altijd spik en span. Maar nu ik 'alleen maar' werk en een kleintje verzorg, is mijn huis gewoon leefbaar. Absoluut niet smerig, maar her en der ligt vast stof. En niet alle klusjes zijn gedaan. En de was moet nog gedaan worden. En de vloer gedweild vooral. Maar ja; er gaat niemand kapot van als er stof op mijn televisiekastje ligt...

  BeantwoordenVerwijderen