maandag 17 januari 2011

Growing pains

Pfoe. Wat is het soms lastig om een puber te hebben. Maar het is waarschijnlijk nóg lastiger om een puber te zijn..! Van het weekend hadden we weer een staaltje: "Growing up is sometimes hard", hier in huis. Oudste is zéér geinteresseerd in de inname van alcohol in het algemeen, en bier in het bijzonder. Nu zijn wij zelf geen heiligen, en houden van een bacchanaaltje op zijn tijd. Het goede voorbeeld zijn wij dus niet, maar aan de andere kant: Wat is het goede voorbeeld eigenlijk?

Oudste heeft al sinds jaar en dag een baantje: Hij werkt met veel plezier in een kleine fabriek waar ze onder andere 'iets' voor de crossmotorij maken. Vraag geen details, ik heb geen flauw idee. Nu wordt dit fabriekje gerund door twee maatjes van Prins: Zonder kruiwagens kom je nergens, en zo is Oudste dus ook aan zijn baantje gekomen. De ene week hebben ze wat meer werk voor hem dan de andere, maar hij heeft het er erg naar zijn zin en gaat altijd zonder mopperen werken. De 'bazen' snappen ook een beetje hoe Oudste in elkaar zit: Hij wil alles wel doen, hij kan ook veel, maar hij heeft wel een gebruiksaanwijzinkje, zoals elke puber dat heeft. Op vrijdagmiddag is er 'op de zaak' altijd een vrijdagmiddagborrel. Oudste is daar uiteraard bij. Moet ie zelf weten, ik vind het prima. Bij mij ging de lamp even uit na een vroege dienst, Oudste kwam thuis, en toen ik weer ontwaakte, was Oudste alweer verdwenen: Naar De Keet met zijn vriendjes. Nu wordt daar ook wel enige alcohol ingenomen, ik ben niet gek: op die leeftijd slempte ik ook wel de hele avond door. Ik vind het niet préttig, maar: daar vraagt niemand naar. Ik probeer wel met Oudste te spreken over de nadelen van alcohol en het effect ervan op de ontwikkeling van zijn hersenen, maar het domweg verbieden: daar zie ik geen brood in, en dat werkt toch maar averechts.

Laat op de avond kwam er een sms, of het goed was dat hij iets later thuis kwam, daar er nog een ander Keet-groep op bezoek was. Ik had het wel geschoten, en Prins zou wakker blijven. Prima. Ik doezelde wat in slaap, en rond een uur of 1 schoot ik wakker en dacht: "Issie nou nóg niet thuis?" Ik ontwaakte er helemaal van. Kort daarop hoorde ik gefluister en gestommel; Oudste was gearriveerd. Omdat het nogal lang duurde eer Prins in de echtelijke sponde verscheen, was het schaap over de dam en kon ik de slaap niet meer vatten. Ik toog naar beneden, en daar lag Prins: Uitgestrekt te snurken op de bank. Ik maakte hem wakker en sommerde hem naar bed te gaan; ik ging zelf nog even een sigaretje roken en wat drinken, daar ik vreesde dat de slaap nu wel helemaal verdwenen was. Prins stommelde naar boven en was binnen vijf minuten terug: Oudste had euh.. gevomeerd.  Tsja. Wat kun je daar nu op zeggen? Eigen schuld, dikke bult? Grote jongen? Oelewapper? Doe-dan-ook-niet-zo-dom-en-drink-geen-alcohol? Ik had niet het idee dat dit allemaal iets zou toevoegen, dus pakte ik een emmer sop, een doekje en zette dit bij Oudste neer. Hij was al begonnen met de brokken (letterlijk) op te ruimen. Ik ben in één streep naar de slaapkamer gegaan, omdat ik niet voor mezelf instond, en ik dacht dat het beter was om dit de volgendeochtend te doen.

Ik heb Oudste 'smorgens maar even laten aanrommelen, onder de bezielende leiding van Prins, maar omdat deze ook niet al te veel kaas heeft gegeten van Schoonmaken-op-zijn-Evelyn's, heb ik voor in de middag de leiding maar weer op mij genomen. Nadat Oudste bij mij kwam staan en zijn hoofd moede op mijn schouder liet rusten. Hij mompelde nog wel wat, en kreeg alweer een behoorlijke babbel, maar het was wel duidelijk dat hij zich niet Heppie voelde en ik hoorde hem kokhalzen hij  nog meer brokken ontdekte.

Staande in de deuropening heb ik hem door het schoonmaakproces heen geloodsd; geen vinger stak ik uit, maar ik wilde wel dat het allemaal proper werd opgeleverd. Het duurde even, maar het is allemaal gelukt, en na het dweilen stuurde ik hem onder de douche. Hierna voelde hij zich alweer wat beter, meldde hij en heeft vervolgens met broertje en vriendje de halve middag zitten PS3-en. Toen ik vroeg of hij er iets van had geleerd, zei hij: "Zeker weten!"

Hoewel hij na vier biertjes natuurlijk écht was overgegaan op de sinas. Uh-hu..!

5 opmerkingen:

 1. Zoiets dus als mijn voorgangster zegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohhhhhhhh dat heb ik nog niet gehad......ik bereid me voor aarrggghhhh

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hmm dat doet me niet bepaald reikhalzend uitkijken naar de puberteit ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahahaha. Tsja, zo gaat dat op puberleeftijd?

  *maar mijn dochter mag dat niet als ze 16 is. Echnie!*

  BeantwoordenVerwijderen