woensdag 16 februari 2011

Kiezen

Gisteren was de jaarlijkse 'Toekomstmarkt' op de middelbare school. Een markt waarbij tweedeklassers zich kunnen orienteren op beroepen, om zo een keus te maken voor het derde leerjaar. Vorig jaar liepen we daar met Oudste, en gisteren was Jongste aan de beurt. Ik verbaas mij er steeds over hoe snel het gaat met Jongste: Bij Oudste hadden en hebben we eigenlijk veel meer in zicht waar hij staat en waar hij mee bzig is. Jongste huppelt er gewoon achteraan, en gaat zijn eigen weg. Vraagt niet, doet gewoon. Ik las de brief met de uitnodiging voor de Toekomstmarkt, en dacht: Verhip, Jongste moet ook al kiezen! Getver, ik kan er niet over uit hoe snel het gaat, bah!

Jongste is er nog niet helemaal uit. Krijgt bultjes van wiskunde, dus wilde hij kiezen voor Economie, omdat hij daar wiskunde zou kunnen laten vallen. Dit kan ook bij Zorg en Welzijn, maar dat vindt Jongste maar geneuzel, zegt hij. Ik snap dat hij wiskunde niet leuk vindt, ik begrijp er nu nog steeds niets van. Maar het is wel zo dat er veel vervolgopleidingen afvallen als hij wiskunde laat vallen. Maar goed: niet meteen roepen, want dat werkt toch averechts. Jongste is er inmiddels achter dat Economie wel heel theoretisch is, en dat is niets voor hem, zo zegt hij. Ik geloof dat ook. Hij neigt nu naar Techniek, waar hij niet alleen wiskunde, maar ook natuur- en scheikunde krijgt. Dat wordt de helm opzetten volgend jaar, ik voorzie een hoop frustratie.

Jongste staat er iets minder zwaar in als Oudste vorig jaar. Die riep met veel gevoel voor dramatiek: "Ik moet nu al kiezen voor de rést van mijn léven!" Prins en ik vonden het ook wel lastig, maar onze ogen werden geopend op de laatste voorlichtingsavond voordat de keuze definitief gemaakt moest worden. De decaan vroeg aan alle aanwezige volwassenen (toch een mannetje of honderd) "Wie van u oefent nu nog het beroep uit waarvoor hij in eerste instantie had gekozen?" Dat waren er een stuk of vier. Het is dus geen keuze voor 'de rest van je leven', maar om de komende twee jaar zo goed mogelijk door te komen.

Jongste lijkt ook dat wel goed begrepen te hebben, en hoort enthousiaste verhalen van zijn broer over Metaal (nou, ja niet té enthousiast natuurlijk, school is en blijft saai, maar hij is wel trots als hij mag lassen en dergelijke), en denkt er dus over om ook daarvoor te kiezen. In maart gaat hij nog met school naar Jobquest om zich verder te orienteren op beroepen, en kort daarna moet dan toch de keuze gemaakt worden. Hij weet ook dat hij in het derde jaar nog een soort van orientatieperiode heeft, waarin hij eventueel nog kan switchen tussen bijvoorbeeld Metaal en Bouw, dus hij lijkt zich hier op te richten.

Vanmorgen keken we samen even hoe hij evroor staat: Hij moet nog wel hier en daar een puntje op halen, maar zowel hij als ik hebben daar niet zo heel veel twijfels over; dat gaat wel lukken. Goed kind dat op zijn moeder lijkt: Op het laatst, als het écht móet, onder druk, dan presteert hij het beste. (Hoewel dat natuurlijk niet handig is, maar dat komt ook niet echt binnen) Alleen zou het een stukje makkelijker gaan als hij meer vrágen zou stellen bij zijn leraren, maar dat is aan Jongste niet besteed. Het lijkt wel of hij het een afgang vindt om dat te doen. Hoe jammer. Zelluf doen: hij zei het al toen hij twee was, en hij doet het nog steeds. Liever zelf ploeteren en pas vragen als het écht écht niet anders kan.

Zoals ik al zei: Goed kind dat op zijn  moeder lijkt..!

4 opmerkingen:

  1. O ja,
    dramatisch zo vroeg kiezen.
    Hier is t al net zo.
    Gaat vast helemaal goed komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, dit staat ons allemaal nog te wachten. Ach, eerst maar 'ns de cito-uitslag afwachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pfff, ik was vier jaar lang mentor van havo 3, en het is gewoon zo'n moeilijke keuze.

    Het is inderdaad goed om je te realiseren dat het echt geen keuze is voor altijd.
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad een hele jonge leeftijd om te moeten kiezen. Aan de andere kant precies wat die docent zei; wie doet waar die op die leeftijd voor heeft gekozen? Vrijwel niemand.

    Wij moesten in die tijd kiezen voor allerleu profielen; Cultuur&Maatschappij was niks volgens iedereen, want daar kon je niks mee! Geen wiskunde, geen natuur- en scheikunde en dat soort dingen. Ik heb het gekozen onder het mom van; 'ik ben gek op cultuur en de maatschappij boeit me'. En voila; goed terecht gekomen ;)

    Ut trekt allemaal vanzelf recht!

    BeantwoordenVerwijderen